• Támogatónk
  • Támogatónk
  • Támogatónk
  • Támogatónk
Musov 2007

HORGÁSZTÚRA A MUSOVI TÁROZÓHOZ

 

Horgászbarátaimmal immár 4. alkalommal látogattunk el 2007. június 20-24 között az óriás dévérek birodalmába a Dél-csehországi Musovi tározóhoz (Nové Mliny). Az ötletet a Sporthorgász egy régi cikke adta, mely beszámolt a válogatott sporthorgászok Hamar Feriék hihetetlen mennyiségű dévér fogásairól és bár mi nem vagyunk profi horgászok, gondoltuk ezt nem hagyhatjuk ki. Bár eddig nem sikerült fognunk kapitális 4-5-6 kilós dévéreket, azért a Musovi egyik évben sem okozott csalódást, bőséges fogással honorálta a folyamatos etetést.

A víztározó egyébként több hatalmas, egymással összeköttetésben álló Velencei tó nagyságú tórendszer és a Dyje folyó táplálja, a vízminősége pedig kifogástalan.

Image 

Távolsága Győrtől mindössze 190 km, a bevált útvonal: Győr-Rajka-Pozsony-Kuty-Břeclav-Lednice-Pavlov-Pasohlavky, melyet egy megállással 3-4 óra alatt kényelmesen meg lehet tenni. Nekünk azért vált be a tó túlsó felén fekvő falucska Pasohlavky, mert itt van az a panzió, mely közvetlenül a tó partján fekszik, itt elintézhetők a jegyek, horgászbolt, büfé, halpucolóhely, konyha is a horgászok rendelkezésére áll és nem utolsósorban rendkívül jó barátság alakult ki a házigazda Jiři Hladkyval és munkatársaival.

 Image 

A szállás ára 2000,- Ft/fő/éj, a hetijegy és az állami jegy együttesen kb. 11.000,- Ft/fő. A szabályok szigorúak, fejenként és naponta 7 kg egyéb hal fogható, a nemes halakból 2 db, kivéve a pontyot, amelyből csak egy vihető el.

Érkezéskor a házigazdáknak mindig kedveskedünk valami ajándékkal, a jóféle gönci barackpálinka igazi Hungaricum, meg is tette a hatását, Hladky úr maximálisan segített az egyébként meglehetősen bonyolult állami jegy megszerzésének gyorsításában. Délután a panziótól kb. 200 méterre a megszokott helyünkön megkezdtük az intenzív etetést és a horgászatot és mintegy 2 óra múlva jelentkeztek is az első 20-50 deka közötti karikák, dévérek. Másnap reggel már komoly halak forogtak előttünk az etetésen és egymás után fogtuk  a 0,5 - 2 kiló közötti dévéreket. Megjelentek a jó erőben lévő pontyok is, igaz csak kevés érte el az itteni kifogható méretet (45 cm, de farokcsúcsig mérik!).

 

Image 

 

Amúgy ez a túra nem csak a horgászatról szól, igazi kikapcsolódás, mely során közösen pucoljuk meg a halakat és különféle magyaros ételeket készítünk(halászlé, sült hal, gulyás stb.), melyet örömmel kóstolnak meg a házigazdáink is, ugyanis Csiszár Laci, Dunai Feri, Varga Karcsi személyében kiváló séfek vannak a csapatban. Esténként együtt vacsorázunk, sörözünk, beszélgetünk, néha nótázunk a morva horgászbarátainkkal, szóval ápoljuk a horgászbarátságot(mindig akad aki németül, angolul beszél egy kicsit).

 

Image 

A környék a morva borvidék része (Pálava), csodás dombvidék, ezért beiktatunk egy-egy kirándulást a közeli kastélyokhoz (Lednice, Valtice, Mikulov) és a pavlovi várhoz.

A fogásokra idén sem panaszkodhattunk, aki korán kelt, az bőségesen fogott, több 2 kiló fölötti dévér és ponty, sőt jász is került a hűtőtáskákba, mert ezt az ízletes halat az otthoniaknak is meg kell kóstolni.

 

Image 

 

A fogásokra panaszkodó cseh horgászoknak a házigazda mindig velünk példálózott, érdeklődtek is intenzíven, hogy mivel és hogyan horgászunk.

 

Image 

Végül egy kedves sztori:

Hladky úr egyik nap behív az irodájába és a falra mutatva gratulál: a falon hatalmas bekeretezett képen a mi tavalyi csapatunk van, a kép fölé csehül és németül ez áll egy magyar zászlócska  kíséretében: „ A 2006. év legjobb vendégei".

 

Image 

Ilyen kedves fogadtatás után nem csoda, hogy minden évben visszatérünk, hiszen barátaink az úriember házigazda Jiři Hladky, a mindig kedves, mosolygós Márta, a csörfös Pavlína, és az angolul jól beszélő katonatiszt Martín is visszavárnak bennünket magyarokat és ez egy nagyon kellemes érzés.

Fáradtan, de sok szép élménnyel érkeztünk vasárnap este Győrbe, ismét jó buli volt ez a kiruccanás és biztos, hogy nem utoljára horgásztunk ezen a gyönyörű tározón.

 

 

                                                                                                                                                     Tóth László

 

Névnap

Ma 2024. 5. 5, vasárnap, Györgyi napja van.
Holnap Ivett napja lesz.

Támogatónk:

mmx1.jpg