• Támogatónk
  • Támogatónk
  • Támogatónk
  • Támogatónk
JELENTÉS A TÁRSADALMI ELLENŐRZÉSRŐL

JELENTÉS   A  TÁRSADALMI  ELLENŐRZÉSRŐL


Tisztelt Közgyűlés, Vendégeink, Horgásztársak !

 Eltelt megint egy esztendő, magunk mögött hagytunk az előző évinél egy jobb horgász évadot. Az elmúlt év fontosabb eseményeit és a jövő év feladatait szeretném ismertetni Önökkel ellenőr társaim nevében.

 Az Iparcsatornán és vonzáskörében kirívó – fegyelemsértést nem tapasztaltunk. Az ellenőreink egy büntetendő vétséget jelentettek. Kérem horgásztársaimat, hogy az egész csatornán nyitott szemmel horgásszanak, szelektálják ki a közénk nem való horgászokat. Amennyiben olyan szabálytalanságot észlelnek, ami az egyesületi és országos horgászrend ellen vét, úgy két tanú igazolásával az eset rövid leírását nyújtsák be az elnökségnek. A vétkes horgászok ellen a Fegyelmi Bizottság hivatott eljárni. Felhívnám a figyelmet, hogy csak közös erővel, összefogással érhetünk el eredményt, tarthatjuk fenn a jelenlegi fegyelmi helyzetet.

 Mint Önök közül is többen tudják, hogy változott egyes halfajok tilalmi ideje, kifogható mérete. A változások az állami engedély hátlapján és a fogási naplóban találhatók.  Kérek minden horgásztársat olvassa el és tartsa be azokat. Az adatok szeprelnek az új Horgászrendben is.

 

Az éves haltelepítés után intenzívebb ellenőrzéseket tartottunk. Mi ellenőrök is többször bukkantunk fel csoportosan az Iparcsatorna partján ellenőrzés céljából, melyet a fogási naplókban történt bejegyzések is bizonyítanak. Az ellenőrök a munkájukat társadalmi megbízatásban végzik, ezért kérem ne vegyék azt zaklatásnak, hisz az ellenőrzések gyakorisága kiszűrheti a rabsicokat és az oda nem illő horgászokat.

 

 A tanyaházak ajtaját kérem, hogy kulcsra zárják be, így az illetéktelenek nem tudnak szabadon bejutni és ott garázdálkodni. Érvényes ez a III.sz. külső négyszögben lévő horogtárolóra is.

 

Egyesületünk azon tagjainak, akik igényeltek állandó horgász helyet, az elnökség elbírálás után biztosított nekik. A horgászhelyet számmal és névtáblával kell ellátni, csak így juthat a horgászhely előnyeihez a tulajdonosa. Kötelessége viszont, hogy a horgászhelye mindig tiszta legyen, a ráhelyezett csóna karban legyen tartva.

A horgászhelyeken csak egyesületi területi engedéllyel lehet horgászni, de a tulajdonos megérkezése esetén a helyet át kell adni neki. A horgászhelyen elhelyezett csónakban csak írásos engedéllyel lehet idegennek horgászni, hisz ezek magántulajdonok. Az elhelyezett, kikötött csónakok között mindennemű horgászat tilos!

Természetesen akinek nincs csónak a horgászhelyén az előzőeknek megfelelően a partról horgászhat. Horgászhelyeket csak az egyesület vezetősége adhat ki, az önkényesen megjelölt horgászhely nem minősül annak. Igényelni minimum 1 éves tagság után lehet pár sorban ez év március 15-ig az irodában. A horgászhely kiadása nem jár a fák vízbe döntésével, amennyiben van olyan horgásztárs, aki megtette kérem a vízből kivenni a fákat mert balesetveszélyesek, a vízi közlekedést akadályozzák.

 Kérem a horgásztársaimat, hogy a horgászrendben leírtakat maradéktalanul tartsák be.

 A haltelepítések alkalmával 1 fő ellenőr mindig részt vett a vezetőkkel együtt. A telepítési tapasztalatok alapján a vásárolt halak kihelyezése mindkét alkalommal sikeresen zajlott le. A kihelyezett halállományban károsodást, halpusztulást nem tapasztaltunk, a halak mind életképesek voltak a vízbehelyezés után elúsztak.

 Környezetvédelem és vízminőség szempontjából vizsgálva horgászvizünkről az alábbiakat állapíthatjuk meg. Tavasszal és ősszel akár 1 métert is lelátni a vízfenékre igazolva ezzel azt, ha külső behatás nem éri az Iparcsatornát annak vize tiszta. Többször kell megfigyelni a kifolyókat és ha szennyezést tapasztalunk azonnal vízmintát kell venni és értesíteni a vezetőség valamely tagját vagy ellenőrét.

 

Sajnos kevés a reményünk arra, hogy kiszabadul az Iparcsatorna az iszap fogságából, hisz saját erőből pénz nélkül nem megy. A Vízügyi Igazgatóságnak is szűken mérik a pénzt, így ők sem tudják finanszírozni a munkálatok költségeit. A jövő tervei azt sugallják, hogy pár év múlva talán megoldódhat ez a gondunk is.

 

Vizeink ellenőrzését a jövőben is fontos feladatnak tartjuk ellenőr társaimmal együtt. Szeretnénk fenntartani a jelenlegi fegyelmi szintet, de ehhez kell az egyesületi horgászok segítsége is.

 

Módszereink elsősorban a megelőzés és nevelés, de ha kell nem riadunk vissza a szigorú felelősségre vonástól sem.

 

Magam és ellenőr társaim nevében fogadom, hogy a jövőben is éber őrei leszünk a vízterületünknek.

 

2010-ben is jó időtöltést és sok húzós kapást kívánok a vízpartokon.

 

 

 

                                                                                              Roll László

                                                                                                vízgazda

   
 

Névnap

Ma 2024. 5. 5, vasárnap, Györgyi napja van.
Holnap Ivett napja lesz.

Támogatónk:

mmx1.jpg