• Támogatónk
  • Támogatónk
  • Támogatónk
  • Támogatónk
Musov 2011

HORGÁSZTÚRA A MUSOVI TÁROZÓHOZ

 

Horgászbarátaimmal immár 6. alkalommal látogattunk el 2011. július 6-10. között az óriás dévérek birodalmába a Dél-csehországi Musovi tározó (Nové Mliny) partjára Pasohlávkyba. Bár nekünk idén sem sikerült fognunk kapitális 4-5-6 kilós dévéreket, azért a tározó egyik évben sem okozott csalódást, bőséges fogással honorálta a folyamatos etetést.



   

A víztározó egyébként több hatalmas, egymással összeköttetésben álló Velencei tó nagyságú tórendszer, a Dyje folyó táplálja, a víz minősége pedig kifogástalan.

Távolsága Győrtől mindössze 190 km, a bevált útvonal: Győr-Rajka-Pozsony-Kuty-Břeclav-Pasohlavky, melyet egy-két megállással 3-4 óra alatt kényelmesen meg lehet tenni. Nekünk azért vált be a tó túlsó felén fekvő falucska Pasohlavky, mert itt van az a panzió, mely közvetlenül a tó partján fekszik, itt elintézhetők a jegyek, horgászbolt, büfé, halpucolóhely, jól felszerelt konyha is a horgászok rendelkezésére áll és nem utolsósorban rendkívül jó barátság alakult ki a személyzettel. Ezt mutatja az is, hogy a büfében önkiszolgáló rendszerben működött a sörcsapolás, húztuk a strigulákat és este becsülettel kifizettük a fogyasztást. (nem hiszem, hogy itthon sok helyen működne egy ilyen becsületkassza…).

 Image

A panziót a közelmúltban újították fel, minden igényt kielégít, a szállás ára kb. 3000,- Ft/fő/éj, a hetijegy és az állami jegy együttesen kb. 12.000,- Ft/fő. A szabályok szigorúak, fejenként és naponta 7 kg egyéb hal fogható, a nemes halakból 2 db, kivéve a pontyot, amelyből csak egy vihető el (a méret 45 cm).

Image
 

 

Helyi segítséget kaptunk az egyébként meglehetősen bonyolult állami jegy megszerzésének gyorsításában. Délután már a panziótól kb. 200 méterre, a megszokott helyünkön megkezdtük az intenzív etetést és a horgászatot.


Image


Az első apróbb keszegek már aznap megjelentek, a nagyobbak viszont csak másnaptól jelentkeztek, amikor már komoly halak forogtak előttünk az etetésen és egymás után fogtuk  a 0,5 – 2 kiló közötti dévéreket. Megjelentek a jó erőben lévő pontyok is, igaz csak kevés éri el az itteni kifogható méretet (45 cm, de farokcsúcsig mérik!).


Image 

 

Amúgy ez a túra nem csak a horgászatról szól, igazi kikapcsolódás, mely során közösen pucoljuk meg a halakat és különféle magyaros ételeket készítünk (halászlé, sült hal, gulyás stb.), ugyanis Csiszár Laci, Dunai Feri személyében kiváló séfek vannak a csapatban. Esténként közösen vacsorázunk (megkóstoltuk a helyi berét, amit errefelé bramboračkynak neveznek), sörözünk, beszélgetünk, teszünk egy-egy sétát a folyamatosan szépülő faluban vagy a tározó partján húzódó sétányon.

 

Image

 

A csodás dombvidék a morva borvidék része (Pálava), ezért beiktattunk egy kirándulást a közeli Novosedly melletti Kovács borászat Vinotékájába, ahol meglepően jó áron finom borokat kóstoltunk és vásároltunk.


Image

A fogásokra idén sem panaszkodhattunk, aki korán kelt, az bőségesen fogott, több 2 kiló fölötti dévér is került a hűtőtáskákba, mert ezt az ízletes halat az otthoniaknak is meg kell kóstolni.

 

Image

 

Fáradtan, de sok szép élménnyel érkeztünk vasárnap este Győrbe, ismét jó döntésnek bizonyult ez a horgásztúra ezen a gyönyörű tározón.

 

 

Tóth László

 

Névnap

Ma 2024. 5. 3, péntek, Tímea napja van.
Holnap Mónika napja lesz.

Támogatónk:

mmx1.jpg